Kavunlu lezzet


Yazın serinlemek isteyenlere , yarım kavun, 1 tatlı kaşıgı toz şeker, çeyrek limon suyu ve biraz buzu mutfak ropotunda karıştırıp bir kaba alın ve 2 saat buzlukta bekletin. Yaz için birebir. Bunu çilek ve vişne ilede deniyebilirsiniz . Afiyet olsun.

kravat nasıl bağlanır

Kravat nasıl bağlanır ögrenmek isteyenler buyrun, gayet basit, kolay gelsin.


Kirazın şimdi tam mevsimi. Kiraz bakın nelere iyi geliyor, Vücudun ödem atmasına çok yardımcı olur. Hergün yiyeceginiz bir avuç kiraz vücunuzdaki fazla suyu atar.

Ayrıca yediginiz kiraz saplarını atmayın, kireçlenmiş çaydanlıkların içinde kaynatın, soğuyunca içindeki çöplerlede kalan kireç tabakasına sapları sürtün görüntüye inanamıyacaksınız.

İlginç Bilgiler



Dünya Sağlık Örgütü tarafından ölümlerle ilgili olarak tanımlanmış 17 risk etmeni vardır ve bunlardan 7 tanesini diyet ve egzersiz ile önlemek mümkündür.

ABD’de her yıl obeziteden ölüm oranı 300 bin kişi civarında olup, sigaraya bağlı ölümlerden sonra 2. sırayı almaktadır.

Böyle giderse 2154’te ABD’deki, 2230’da ise dünyada tüm yetişkinler obez olacaklar.

Kilolu insanların aldıkları her yeni kilo ömürlerini 20 hafta kısaltmaktadır.

10 kg ağırlık kaybı hayat beklentisinin %35 oranında geri kazanılmasını sağlar.

18 yaşından sonra alınan her 1 kg ağırlık kardiyovasküler hastalık riskini %3.1 artırmaktadır.

Normal vücut ağırlığındaki anne ve babanın çocuklarının %8-13’ü şişman olurken, ebeveynlerden birisi şişman olursa; oran %40, her ikisi de şişman olursa oran %80’e çıkmaktadır.

1 kg ağırlık kaybetmek 100 dilim ekmeğe karşılık gelmektedir.

Her 3 kg ağırlık kaybı durumunda şeker hastalığı riski %50 oranında azalmaktadır.

5 kg ağırlık kaybı, dizdeki kireçlenme riskini %50’nin üzerinde azaltmak için yeterlidir.

Bazı kişilerde “fırsatçı yemek yeme davranışı” gözlenmektedir. Bu kişiler yemeği reddetmekte zorlanıyor ve yemek ile ilgili konularda iradelerine yenilmektedir. Bu durumun aşırı leptin hormonu salınımı ile ilgili olabileceği konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

Bel çevresi önemli bir göstergedir. Karın içi yağlar arttıkça insülin direnci oluşur ve bu da kişiyi şeker hastalığına aday hale getirir ve bu bireyler kalp-damar sağlığı açısından da mutlaka izlenilmelidir.

Bel çevresi sadece yetişkinler için değil çocuklar için de ölçülmeli (örnek olarak: 8 yaşında erkek çocukta bel çevresi 70.9 cm kız çocukta ise 70.4 cm altında olmalıdır).

Stres vücuttaki endorfin hormonunun salgılanmasını artırarak vücut depolarındaki vitamin ve minerallerin %35 oranına azalmasını sağlamaktadır.

Stres altında kortizol hormonunun artışı ile yağ dokusunu etkilenmektedir. Kan basıncının (tansiyonun), kan trigliserit seviyesinin ve depo yağların artışı ise insülin direnci oluşmasına sebep olabiliyor .

%10’luk ağırlık kaybı ölüm riskini %20-25, şeker hastalığına bağlı ölümleri %30-40, kansere bağlı ölümleri %40-50 oranında azaltır.

10 kg ağırlık kaybı ile sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) 7 mmHg, diastolik kan basıncı (küçük tansiyon) ise 3 mmHg azalmaktadır.

Polikistik over sendromu (PKOS) olanlar ve gebelik diyabeti geçirenler meme kanseri açısından dikkatle takip edilmelidir.

100 gram elmanın vücuttaki antioksidan aktivitesi 1500 mg C vitaminine eşittir.

Üzümsü meyveler içerlerindeki antosiyanidinler ile LDL kolesterolü azaltıcı etki gösteriyor ve buna ek olarak karsinojen maddelerin vücuttan atılmasında da görev alıyor. Yani kansere karşı oldukça etkilidir.

1 Dakikada 10 kalorinin üzerinde harcama yapmayı sağlamak mümkün değil; oysa 1 dakikada kişinin 200-300 kalori enerji alması mümkün, şişmanlık tedavisinde sadece alınan kaloriye değil harcanan kaloriye de odaklanmak önemlidir.

Çocukların %62’si günde 2 saatten fazla TV seyretmektedir.

Yeşil veya siyah çay içeriğindeki flavoneller ile LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltıcı etki gösterebiliyor, buna ek olarak tümör oluşumu veya gelişiminde de azaltıcı rol alabiliyor

Domates ve domates ürünleri içeriğindeki likopen adı verilen bir çeşit karoten ile kan basıncını düşürücü etki gösterebiliyor. Ayrıca servikal, mide, akciğer ve prostat kanserine karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır.

Soya; total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliseridi düşürürken, HDL kolesterolü (iyi kolesterol) artırıcı etkisi olduğu düşünülüyor. Ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.
Her gün alınan 60 gram soya menopoz belirtilerinde de azalma sağlamaktadır.

Bitki sterolleri, kolesterolü andıran doğal bileşiklerdir. Beslenmede yeterli miktarda alındığında, kolesterolün bağırsağa alınmasını engelleyerek kandaki kolesterol miktarını düşürebiliyor.

Sarımsak, içeriğindeki dialil di sülfit bağları ile kronik kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterdiği kanıtlanmıştır. Günde en az 1 diş sarımsak yenmesi bile bu bakımdan yarar sağlayabilir. Ayrıca kolon ve mide kanserine karşı da sarımsak koruyucu etki gösterir. Soğan ve pırasayı da yine bu grupta değerlendirmek mümkündür.

UZMAN DİYETİSYEN
M.TURGAY KÖSE

Gelgit, bir gök cismi üzerinde başka gök cisimlerinin uyguladığı kütle çekimi kuvvetleri nedeniyle oluşan çevrimsel biçim bozulmaları demektir. En çok bilineni, ay ve güneşin göreli konumlarındaki değişmelerin etkisiyle Yer yüzeyinde deniz düzeyinde ortaya çıkan dönemli değişmelerdir.
Bir günde, belirli saatlerde yeryüzündeki suların ardı ardına alçalma ve yükselmesine Gelgit olayı denir. Gelgit olayının oluşması Ay'ın çekim kuvvetidir. Bu çekim kuvveti; Ay Dünya çevresine dolanırken değisik bölgeleri etkiler ve uzaklığa göre değişir. Ay dünyadan uzaklaşırsa çekim kuvveti azalır, yakınlaştıkça çekim kuvveti artar. Gelgit olayı okyanusları daha çok etkiler.
(kaynak:vikipedi)
Greenpeace üyeleri tarafından okyanuslardaki bu gelgit olayını gösteren çok güzel bir video hazırlanmış.

Domateslerim







Balkondaki domates fidelerim büyüdü. Henüz çiçek açmadılar sabırsızlıkla bekliyorum.Balkondaki fideler çok büyüdü çiçek açtı sonra kurudu olmadılar söktüm onları
Bahçedeki fidelerim domates verdi şimdi çok güzel görünüyorlar yeme zamanı yaklaşıyor.
Bahçedeki domateslerim ongunlaştı, kızım eve girmeden zevkle koparıp getiriyor afiyetle yiyoruz kokusu, tadı, doğal tabiki eliyle toplaması ayrı bir zevk.
Annem balkonda yetiştirdi onlarda fena degildi büyük olmasada doğal kırmızılığı var, onlara bakıp günün stresini atmak insanı rahatlatıyor.

Bahçemde kavun yetiştirmeyi denedim birkaç kökten bir tanesi tuttu onda da bir küçük kavun (biz Konya lılar hırtlak deriz)oldu.

İmkansız diye bir şey yoktur.

Arkanda maziye baktığında yıkık dökük hatıralar

Gönlünün rafında küflenmeye yüz tutmus

Hak hukuk ararken yaralı gönlün

Adaletsizliğin ortasında kaybolmuş ömrün.

Blog Listem