Ben keçiboynuzu yemesini çok severim bu bigilerden haberim yoktu.
"KECIBOYNUZUNUN Yunanca adı keration. Ingilizce de carob, Arapca da ise kirrat. Keciboynuzu tohumu yuzyıllar boyunca elmas ölçmek icin kullanılmış. Elmaslar keciboynuzu tohumu ile tartılarak satılmış. Bu yüzden keçiboynuzu kirat ya da karat denilen ölçüye adını vermis. PROFESOR Dr. Aydın Akkaya söyle yazıyor: "Keciboynuzu cekirdegi dogada agırlıgı degismeyen tek tohumdur... Bütün tohumlu bitkilerden yalnız keciboynuzu uzun süre suda bekletildikten sonra filiz verebilir. Bu hem cok kurudugu ve meyvesinden çıktıktan sonra son ve sabit agırlıgını aldıgı icin hem de icine su alması olasılıgının cok az ve cok uzun zamana baglı oldugu icindir. Bu nedenle Araplar, Selcuklular ve Osmanlı doneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıstır... dört tanesi bir dirhem eder. Dirhem degismekle birlikte 3 gr. agırlığı temsil etmektedir... Satıcı iki dirhemlik bir sey satarken (8 cekirdek) lütfedip 1 cekirdek fazla tartarsa bu, malı alan kisinin itibarını gösterir. Olağandan fazla giyinen, süslenen vb. kisilere de "Iki dirhem bir cekirdek" denmesi bundan kaynaklanmaktadır."
Çörekotlu Kalpler
-
Bu tuzlu kurabiyeler hem her seferinde çok lezzetli oluyor hem de
bayatlamadan uzun süre dayanabiliyor. Üstelik son derece pratik. Herşeyde
kalp kullanmay...
9 yıl önce
0 yorum:
Yorum Gönder